Thursday, 6 June 2013

Anugerah Allah

Assalamualaikum wbt....

Tiada ungkapan selain dari kalimah syukur walhamdulillah pada Ilahi, diri ini selamat melahirkan seorang lagi puteri penyeri keluarga kami. Anak ketiga kami Iffah Syifa' binti Mohd Nasir...2.85kg di Mustasfa Essra' Amman, Jordan. 

Syifa' umur 3 hari


Syifa' umur 7 hari
3 penyeri kami

Sweileh, Amman
4.25pm

Jejak Ustaz

Assalamualaikum wbt....

Sekadar perkongsian....

Lumrah bila anak didik berjumpa guru lamanya. Begitulah kami...suatu hari terima panggilan telefon yang mengelarkan dirinya bernama Mahathir bekas pelajar suamiku datang ke Jordan dan bercadang untuk datang ke rumah kami.

Rupanya bekas pelajar Kolej Dar al-Hikmah tempat lama kami mengajar. Jauhnya perjalanan ilmu Mahathir ni. Semoga beliau succes dalam ilmu yang diceburi.


Diariku di Mekah & Madinah 2013

Assalamualaikum wbt.....

Alhamdulillah syukur pada Ilahi dengan IzinNya kita dapat bersua lagi. Lama betul tak update bukan apa kesihatan diri ini tidak mengizinkan. Setelah satu bulan lebih batuk dan selsema melanda diriku...macam-macam antibiotik dan ubat ditelan tapi masih belum reda. Tambah-tambah lagi berbadan dua. Alahai hanya Allah sahaja yang tahu terseksa betul rasanya. 

Buat pengetahuan semua kami sekeluarga menunaikan umrah pada kandunganku dalam 30 minggu    ( 7 1/2) bulan. Ditambah lagi rombongan ahli keluarga dari Malaysia....ibu bapaku, ibu bapa mertua, ipar-ipar dan anak buah turut serta. Perasaan seronok tak tergambar la dapat buat ibadat umrah sama-sama. 

Bertolak dengan flight Royal Jordan kami selamat tiba di Kota Madinah untuk ziarah Rasulullah s.a.w sekitarnya selama 4 hari sebelum ke Masjidilharam pada hari seterusnya.

Pada hari kedua di sana tiba diriku bleeding.....berdebar-debar, risaukan kandunganku. Kebetulan ada student Malaysia yang kami kenal belajar di sana boleh hantarkan kami ke hospital. Semua ahli keluargaku panik, mak mertuaku cadangkan suami dan makku yang ikut sekali. Kami pergi ke Hospital Kementerian Kesihatan Madinah tapi tidak diterima jika pesakit nisa' (perempuan). Rupanya disana ada hospital khusus untuk nisa' sahaja. Apa lagi kami diminta naik ambulans....pengalaman pertamaku naik ambulan. Kulihat wajah emakku, sempat lagi mak pesan selawat banyak-banyak. 

Tiba di Hospital Uhud, kami terus ke bahagian emergency......doktor cadangkan aku masuk wad. Airmata dah tak tertahan-tahan lagi memikirkan apa akan jadi pada diriku dan kandunganku. Suami dan emakku banyak beri kekuatan. Bila wadded aku terus dimasukkan bahagian bersalin, tunggu punya tunggu doktor check, scan...macam tak ada yang perlu dirisaukan. Lepas 3 jam aku dihantar ke wad biasa pula. Kebetulan mata aku memerah sehari sebelum datang umrah...itu pun aku tak sure kenapa.....suamiku pesan apa-apa keputusan doktor pun kita redha aja. Jangan risaukan kos ke apa sebab semua ditanggung oleh pihak hospital dengan alasan kami datang dengan tiket umrah. 

Setelah 1 malam di wad aku minta untuk pulang doktor pun cakap diriku tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Mungkin badan keletihan untuk beberapa hari ini. Suami tak dibenarkan masuk, memikirkan anak-anak di hotel walau ada ramai boleh tengokkan tapi rasa risau tu tetap ada. Bila doktor benarkan aku pulang ke hotel perasaan syukur ......alhamdulillah.

Terkilan juga seterusnya tak dapat tunaikan ibadat umrah bersama yang lain. Suamiku minta diri ini berehat di hotel. Sebelum hari bertolak balik aku gagahkan juga diri pergi ke masjid masjidilharan. Syukur tidak terkata rasanya. Dalam hati banyak kali aku berdoa moga-moga diizinkan lagi menjadi tetamu rumah Allah yang menjadi tumpuan orang Islam serata dunia. InshaAllah....

Antara kenangan kami sekeluarga di sana.

Bersama ahli keluarga tercinta

sekitar masjid nabawi


Anak-anak bersama toki dan nenek

kenangan bersama


Airport Jeddah

kenangan bersama besan
Ini semua kenangan yang bermakna buat kami sekeluarga walaupun diri ini tidak dapat menunaikan ibadat umrah tetapi masa bersama dapat dimanfaat sepenuhnya. Syukur walhamdulillah.

Sekian.

Wednesday, 20 March 2013

Pyramid, Sungai Nil & Alexandria

Assalamualaikum wbt......

Salam untuk semua. Lama betul tidak berkesempatan update blog ni. Terima kasih buat semua yang tidak lupa untuk singgah di raudhahirfan. Alhamdulillah january lepas kami sekeluarga selamat pergi dan pulang setelah lapan hari berada di bumi Mesir. Kali ini kami jaulah dua keluarga iaitu bersama ai'lah ustaz Zaid. Kami memilih untuk sampai ke Kaherah dengan Egyptair.

Syukur dengan nikmat Allah memberi kesempatan diri ini dan anak-anak sampai ke universiti Al-Azhar tempat di mana suamiku belajar dahulu. Walaupun tidak berkesempatan sampai di Tonthor, mantiqah suamiku dahulu kerana kebetulan ramai betul pelawat dari Malaysia malah hampir 70 orang dari bumi urdun sendiri pergi mana-mana ada sahaja terserempak dengan orang Malaysia. Ada juga yang mengambil peluang singgah di Mesir setelah kembali dari ibadat umrah. Perasaan bila pijak kaki ke sana seolah-olah berada di bumi Malaysia sebab pandang kiri pandang kanan ramai orang Malaysia. 

Hari pertama 

Maqam Allahyarham Soleh Al-Jaafar
 Anak-anak enjoy The Park sementara menunggu order seafood siap

Hari Kedua, ketiga & Keempat 

Keseronokan berada di pameran buku terbesar membuatkan diri dan anak-anak tidak berasa jemu. Tambah-tambah pula buku, kamus anak-anak murah dan belum tentu jumpa kalau di malaysia. Begitu banyak booth-booth besar & kecil sepuluh kali pergi pun belum tentu habis ronda setiap booth. Ramai pelawat yang rata-rata datang dari setiap pelusuk dunia.

Alhamdulillah dapat juga kami pijak kami ke ma'arad kutub di Egypt

Tiket kami
Syukran Amin...adik sepupu bonda yang study medic di sana luangkan masa menemani ke ma'arad kutub

Ukhuwwah yang terjalin bersama Ust Zainol (pegawai Anak negeri Kedah)...syukran jazilan buat beliau & keluarga

Hari Kelima
Kami dah spai ke pyramid

Pyramid yang menjadi tumpuan ramai

Satu tarvel kami group adik medic cantik manis dari Russia....moga ukhuwwah antara kita berpanjangan. u all da best


ASPOUR Cristal tempat hasilan kristal kedua terbesar dunia

kagum la tu
ayahanda bersama ust zaid dan ust muaz

antara talaqi di masjid al-Azhar

Hari Keenam di Alexandria

Istana Raja farouk..raja terakhir yang dijatuhkan sebelum Hosni Mubarak memerintah Egypt

Library paling banyak khazanah manuskrip-manuskrip lama...7 ribu kaki persegi dari aras laut
Hari ketujuh 

pemandangan di Sungai Nil
Masjid Al-Hussein

Kami naik bot di Sungai Nil, jalan-jalan di Pasar Khan Khalili dan petang tu makan seafood lagi sebelum pulang ke jordan.

 Hari kelapan
Masjid al-Amru ibn al-As
ruangan masjid
Maqam-maqam sekitar maqam Imam al-Shafei


Qanaah @ kubu Salahuddin Al-Ayubi

Masjid Muhammad Ali Pasha
Hari pertama tiba terasa bumi mesir jauh beza dengan jordan jika dibandingkan dengan rakyatnya yang ramai....bayangkan setiap jalan di Kaherah begitu banyak kereta bersesak, berdebu rasa tidak ubah sepertimana Jakarta. Fikiranku mengatakan jordan lebih baik.....tapi setelah beberapa hari ternyata pendapatku meleset. Terdapat kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Orang cakap tak kenal makan tak cinta....

Di sana ada restoran melayu di setiap anak rumah negeri....macam-macam makanan melayu disediakan buat pengunjung. Patut la ramai pelajar melayu boleh tinggal di sana bertahun-tahun lamanya. Sekarang bilangan pelajar di sana lebih 10 ribu lebih. Pergi mana-mana ada sahaja warga melayu.

Jamiah al-Azhar lilBannat begitu besar.....untuk pengetahuan semua universiti lelaki beza dengan universiti perempuan. Masyallah agungnya terasa kelimuan di situ. Terfikir apa salahnya negara kita pun macam tu.......untuk bersukan pun sediakan masa atau tempat beza lelaki & perempuan baru selesa kan.

Bezanya lagi tidak ada halawiyat.....rupanya halawiyat tu hanya ada di bumi syams jordan, syria. Apa yang membuatkan kami rindu di sana ......a'sir tebu , mangga dan tokmiah.

a'sir kau kau rasa mangga

tokmiah....dulu favourite suamiku & kini kesukaan kami sekeluarga

Dah sampai jordan 2-3 hari anakanda irfan bangkit dari tidur terus order tokmiah....tergelak kami. Mana nak cari sayang bonda abang irfan....tokmiah hanya di mesir sahaja.

Terkilan juga kami tidak berkesempatan nak ziarah jamiah ayahanda di Tonthor....kebetulan sana ramai pengunjung serata tempat sememangnya mengambil kesempatan jaulah mesir musim sejuk. Sebenarnya banyak lagi maqam-maqam yang kami ziarah cuma tak upload gambar. 

Semoga kami diberi kesempatan menjejaki lagi kaki ke sana.

Sweileh, 
akhir syita'
9.28pg

Monday, 14 January 2013

Kekuatan dalam diri

Assalamualaikum wbt......

Dalam menemani anak-anak menonton tv, terlihat pula suatu tajuk ' A Beutiful Mind'....rasa macam familiar je tajuk filem ni di kuliah UKM dulu....recall punya recall terbayang wajah Prof Rohany...beliau yang ada menyebut 'if u want watching film u all can watching the movie ' A beutiful mind'...that film good for u ...nice'.

Memang menarik content filem tu....rupa-rupanya filem yang pernah mendapat 4 Awards Film Academic (2001).



Sweileh
13c

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...